Friday 14 December 2018

Сучасний урок: цікаво, якісно, доступно!


Урок у школі за, так би мовити, традиційним рецептом давно вимагає змін. Адже сучасних дітей, котрі ледь не з пелюшок розуміються на будь-яких гаджетах й у трирічному віці знають усі планети Сонячної системи, за шкільною лавою важко зацікавити монотонним переказуванням підручника. 

Мета сучасного уроку повинна бути конкретною. Мету можна ототожнити з результатом заняття. Результат уроку — не успішність, не обсяг вивченого матеріалу, а набуті учнями уміння та навички (здатність діяти, застосовувати знання, реалізовувати власні проекти тощо).

 Новий зміст уроку в сучасних умовах — розв’язання проблем, що виникають у навчальному процесі, самими дітьми на занятті через самостійну активну пізнавальну діяльність. Чим захопливіша, самостійна діяльність учнів, тим краща, оскільки діти набувають уміння розв’язувати проблеми. 

Урок у сучасній школі відрізняється використанням діяльнісних методів і прийомів навчання. Прикладами таких методів можуть бути навчальна дискусія, діалог, відеообговорення, ділові та рольові ігри, відкриті питання, мозковий штурм тощо.

Сучасний урок повинен містити те, що викличе здивування, що діти пам’ятатимуть. Можна застосовувати такі прийоми, як цікавий факт, несподіване відкриття, звернення до життєвого досвіду самих учнів.

Особливу увагу необхідно приділяти  взаєминам між дітьми. Учень повинен стати живим учасником навчального процесу.


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.